8. november 2023|
BBC micro:bit

S nákupom micro:bitov pre školu už nemusíte čakať na ďalšie grantové výzvy!

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky poskytne finančné prostriedky na nákup hardvéru. Ideálna šanca kúpiť micro:bity alebo rozširujúce sady!


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky poskytne finančné prostriedky zriaďovateľom základných a stredných škôl na podporu digitálnej transformácie vzdelávania. Finančné prostriedky sú určené na podporu pedagogických aktivít s využitím hardvérových alebo softvérových produktov. Micro:bity a rozširujúce sady k nim sú teda oprávneným výdavkom. Na rozdiel od bežných výziev kedy si musíte o finančný príspevok požiadať, bude tento pridelený automaticky. Výšku príspevku určuje počet žiakov na vašej škole od 940€ až po 9320€ pre základné školy a 1870€ až po 9320€ pre stredné školy.

Ak teda na škole micro:bity ešte nemáte alebo by ste chceli dokúpiť rôzne rozširujúce sady, teraz je ten správny čas!

Prečo práve micro:bity?

BBC micro:bit je hardvérové zariadenie, vďaka ktorému môže byť programovanie praktické a zábavné. No má aj mnoho ďalších výhod!

  • Micro:bity sú odporúčané pre žiakov od 10 rokov, no zo skúseností viacerých učiteľov vieme, že s nimi hravo zvládnu programovať aj žiaci prvého stupňa.

  • Vhodné sú tiež pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. V tomto blogu sa dočítate, ako môžu micro:bity prispieť k inkluzívnejšiemu vyučovaniu.

  • Dajú sa využiť na rôznych predmetoch! Micro:bity sú ideálna pomôcka na medzipredmetové vyučovanie. Vďaka svojim funkciám ich viete okrem informatiky využiť aj na rôznych predmetoch od -matematiky či fyziky až po geografiu, telesnú, hudobnú, angličtinu či výtvarnú.

  • Sú vhodné pre úplných začiatočníkov ako aj pre “ostrieľaných programátorov” na stredných školách.

  • Môžete z nich vytvoriť jednoduché projekty, ktoré stihnete aj za jednu vyučovaciu hodinu až po prepracované dlhodobé projekty. Vďaka rôznym rozširujúcim sadám ako sú Smart Home Kit, Smart AI Lens Kit, Ring:bit Car, nositeľná elektronika… sú možnosti naozaj široké.

  • A ak s micro:bitmi ešte pracovať neviete, vďaka našim bezplatným online kurzom, webinárom a workshopom sa to veľmi ľahko naučíte, aj ak nemáte aprobáciu z informatiky.

Kde kúpiť micro:bity?

Na nákup micro:bitov odporúčame EduTronik, kde nájdete micro:bit sady so základným príslušenstvom na jednom mieste, aby ste mohli hneď začať vytvárať zaujímavé hardvérové projekty. Okrem sád tak získate 20 pracovných listov a 20 metodík pre učiteľa, videokurzy napasované práve na túto sadu a veľkú komunitu učiteľov a učiteliek, ktorí vám s aktivitami či prípadnými problémami budú vedieť poradiť. Radi s vami výber hardvéru budeme konzultovať na microbit@python.sk.

Čo hovoria o micro:bitoch učitelia, ktorí s nimi už pracujú?

“Je neuveriteľné, čo robíte a ako prezentujete micro:bit a prácu s ním. Prosím pokračujte aby sa aj ľudia ako ja (totálni laici) naučili, že keď sa chce, dá sa skĺbiť aj nemožné. Napríklad anglický jazyk a micro:bit”

“Ďakujem za všetko, čo pre nás robíte. Žiakom sa to páči, hodiny sú zaujímavé. Viacerí žiaci prejavili záujem o kúpu microbita na domáce použitie. Aj žiaci, ktorí nemali záujem o programovanie, chceli programovať microbita.”

“Som presvedčená o tom, že aj tento druh aktivít vyučovacie hodiny spestrí, vyučovanie sa stane atraktívnejším. Žiaci dostanú nové impulzy do svojej vzdelávacej činnosti. Je to jeden zo spôsobov naučiť žiakov myslieť, tvoriť.”

“Všímam si, že moderné technológie sa skutočne stávajú bežnou súčasťou života mojich žiakov, no na druhej strane zručnosti, ktoré žiaci pri ich využívaní v dnešnej dobe potrebujú, viem čoraz ťažšie rozvíjať spôsobmi a nástrojmi, ktoré fungovali pred pár rokmi. Problémom je často motivácia mladých a tiež je náročné udržať ich záujem. Potrebujú si veci, o ktorých sa učia, “chytiť”, potrebujú vidieť, ako to celé funguje. Programy a vývojové diagramy sú pre nich príliš abstraktné, preto som sa rozhodla využiť každú príležitosť, ako urobiť hodiny informatiky pre žiakov zaujímavejšie.”


Som zanieteným edukátorom, organizátorom a experimentátorom. Snažím sa posúvať veci vpred najmä v oblasti vzdelávania pomocou projektu Učíme s Hardvérom, kde spolupracujeme so školami a motivujeme žiakov hravými aktivitami rozvíjať si ich digitálne zručnosti.